home | archief | Schorsing GO!-verbod op levensbeschouwelijke kentekens opgeheven
25 september 2011
Permalink Afdrukken Delen op Facebook Delen op Twitter Mail een vriend

Schorsing GO!-verbod op levensbeschouwelijke kentekens opgeheven

De Raad van State heft de schorsing op het algemeen verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens in de gemeenschapsscholen op. De Liga voor Mensenrechten stelde zich op als tussenkomende partij.

Op 18 maart 2010 heeft de Raad van State het besluit geschorst dat de Raad van het GO! op 11 september 2009 had genomen. Dat besluit hield voor leerlingen en leerkrachten een algemeen verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekens in alle instellingen van het GO! in. Op 8 september 2011 heeft de Raad van State die schorsing opgeheven.

Dit arrest wijzigt de toestand van de leerlingen en leerkrachten niet. In die instellingen waar al een verbod was ingevoerd (bv. via het schoolreglement) blijft het verbod bestaan. In de andere instellingen blijven de bepalingen zoals ze in het schoolreglement zijn opgenomen van kracht tot het einde van het huidige schooljaar.

Overzicht van de verschillende fasen

  • 11.09.2009 - Raad van GO! besluit een hoofddoekenverbod op te leggen aan de gemeenschapsscholen.
  • De verzoeker (met de Liga voor Mensenrechten als tussenkomende partij) stapt tegen dit besluit naar de Raad van State. Ze verzoekt een schorsing van dit hoofddoekenverbod.
  • 18.03.2010 - De Raad van State schorst het besluit van GO! dat een hoofddoekenverbod oplegt. [Arrest GH van 18.03.2010]
  • Er wordt een prejudiciële vraag gesteld aan het Grondwettelijk Hof: schendt een hoofddoekenverbod artikel 24 van de Grondwet?
  • 15.03.2011 - Het Grondwettelijk Hof is van mening dat een hoofddoekenverbod artikel 24 van de Grondwet niet schendt. [Arrest GH van 15.03.2011]
  • GO! stapt naar de Raad van State tegen de aanvankelijke verzoeker (met de Liga voor Mensenrechthen als tussenkomende partij) en vraagt de opheffing van het arrest van 18 maart 2010 dat de schorsing van het hoofddoekenverbod beval. GO! stelt dat het arrest een nieuw feit toevoegt dat de intrekking van de schorsing rechtvaardig. GO! argumenteert dat de schorsing van de Raad van State niet meer adequaat is en dat er een mogelijkheid bestaat tot de opheffing van die schorsing na het wegvallen van het moeilijk te herstellen nadeel van de oorspronkelijke verzoeker, zij heeft nl. haar studies beëindigd.
  • 8.09.2011 - De Raad van State vordert de opheffing van de schorsing van het hoofddoekenverbod in de gemeenschapsscholen. [Arrest GH van 8.09.2011]

Hieronder vind je de verschillende documenten.

Aan (E-mail adres)


Van (E-mail adres)


Bericht