home | archief | Facebook gaat aan de haal met de twee Big Brother Awards
12 oktober 2016
Permalink Afdrukken Delen op Facebook Delen op Twitter Mail een vriend

Facebook gaat aan de haal met de twee Big Brother Awards

Liga voor Mensenrechten VOLG ONS OPVolg ons op FacebookVolg ons op TwitterSTEUN ONS
Nieuwsbrief niet leesbaar? Klik dan hier
Facebook gaat aan de haal met de twee Big Brother Awards

Beste,

Je pikte het waarschijnlijk al op in de media: Facebook is de grote 'winnaar' van de Big Brother Awards 2016. Een afgevaardigde van Facebook nam afgelopen donderdag de awards een beetje onwennig in ontvangst en was eigenlijk ook 'not amused'.

Facebook afgevaardigde neemt prijzen in ontvangst

De jury én het publiek vonden Facebook dit jaar de grootste privacyschender van België. Facebook houdt ons allemaal (mede dankzij het kopen van WhatsApp) continue in de gaten. Wij hebben geen controle over wat zij doen met de vele persoonsgegevens die ze van ons verzamelen. Wij weten vaak niet eens wát zij van ons weten. Is dit een teken aan de wand dat er effectief iets fout is met de standaardinstellingen van online-diensten, of blijven we zelf in gebreke door onze standaardinstellingen niet aan te passen? Hierover voerden wij afgelopen donderdag een zeer boeiend debat, maar wel eentje met grote gevolgen voor ieder van ons.

In de andere debatten werden de volgende conclusies getrokken;

  • "Banken worden databanken maar cash blijft een mensenrecht!" werd er volmondig geconcludeerd bij het debat 'No cash, no privacy'. Cash wordt meer en meer verbannen uit winkels, zonder dat daar anonieme alternatieven voor in de plaats komen. Met het verdwijnen van biljetten en munten, verdwijnt ook onze privacy en krijgen banken - en straks ook bedrijven en overheden - toegang tot onze hele levenswandel.
  • "We hebben wél iets te verbergen, metadata liegen niet!" klonk het bij 'Dataretentiewet 2.0'. Sinds 4 mei 2016 is er een nieuwe dataretentiewet. Providers en telecommaatschappijen zijn sindsdien verplicht al onze communicatiegegevens te bewaren voor het geval het gerecht of de staatsveiligheid erom vragen. Vorig jaar heeft het grondwettelijk hof een gelijkaardige wet echter vernietigd. Onze privacy staat echter in dezelfde ernstige mate op het spel.
  • "Justitie en pers moeten meer vertrouwen hebben in elkaar" volgens de debatteerders in het debat 'Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken'. De voors en tegens van het voorstel van politici dat wil voorkomen dat informatie over lopende strafonderzoeken bij journalisten – en dus bij het publiek – terechtkomt werden tegen elkaar afgewogen.

Meer achtergrond over de 4 genomineerden vind je in de artikelenreeks van Apache:

Kon je niet bij de uitreiking van de Big Brother Awards 2016 zijn? Bekijk hier dan een beknopt visueel en inhoudelijk verslag.

Bedankt voor het stemmen, je aanwezigheid, je interesse! Tot volgend jaar!

De Liga voor MensenrechtenDe Liga voor Mensenrechten organiseert events zoals de Big Brother Awards om mensen bewust te maken omtrent het belang van privacy en de schendingen ervan.

Verder zetten wij ook in op het:

  • informeren en sensibiliseren van de bevolking op het vlak van mensenrechten
  • aanklagen van schendingen en, indien noodzakelijk, starten van juridische acties

Informeren, sensibiliseren, aanklagen en het organiseren van events; het vraagt middelen. U kan ons daarbij helpen. Investeer mee in mensenrechten. Doe een gift op onze rekening BE 34 0011 2701 3290 met de mededeling "Gift attest 2016". U kan er ook voor kiezen om maandelijks een bijdrage over te maken.
Voor bijdragen van meer dan 40 euro per jaar kunnen wij u een attest toesturen zodat u een belastingvermindering geniet van 45%.

Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit.
Aan (E-mail adres)


Van (E-mail adres)


Bericht