home | archief | [Liga-nieuwsbrief] De laatste horde
31 maart 2015
Permalink Afdrukken Delen op Facebook Delen op Twitter Mail een vriend

[Liga-nieuwsbrief] De laatste horde

Liga voor Mensenrechten VOLG ONS OPVolg ons op FacebookVolg ons op TwitterSTEUN ONS
Nieuwsbrief niet leesbaar? Klik dan hier
[Liga-nieuwsbrief] De laatste horde
Beste lezer,

18 maart startte de behandeling tegen de Belgische dataretentiewet voor het Grondwettelijk Hof. Ons laatste pleidooi om een wet die indruist tegen artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens af te voeren. Door middel van crowdfunding zamelden we het afgelopen jaar voldoende geld in om onze strijdvaardigheid voor privacy te tonen aan het Grondwettelijk Hof. Bedankt aan allen die ons hierbij hielpen! We zijn klaar voor de laatste horde.

De dataretentiewet verplicht telecom- en internetbedrijven alle communicatiegegevens van alle Belgen gedurende één jaar bij te houden voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten. Ondanks dat de Europese Bewaarplicht ongeldig werd verklaard door het Europees Hof van Justitie, gaat de Belgische dataretentiewet nog verder in het bespelen van de grenzen van ons recht op privacy. Europese rechters zijn het erover eens dat het gebruik van elektronische communicatiemiddelen binnen perken gehouden moet worden. Met hun uitspraak heropenden zij het debat om aandachtig te zijn voor technologische vooruitgang en haar mogelijkheden bij bedreigingen van veiligheid, terrorisme en criminaliteit. Een uitspraak die haar effect niet miste. Zowel nationale rechtbanken in Nederland als Bulgarije volgden het arrest van het Hof in hun uitingen om de dataretentiewet te vernietigen of buiten werking te stellen.

Wij hopen dat ons Hof zich laat inspireren door de Europese beslissingen en inziet dat genomen maatregelen rond privacy een gevolg moeten zijn van afweging en democratische controle, en niet van angst en druk. Door de afwijzing van de dataretentiewet krijgt privacy terug een eerlijke kans.

Veel leesplezier!
de Liga voor Mensenrechten
NIEUWSBERICHTEN
In de gevangenissen van Brugge en in Ittre komen afdelingen voor zwaar geradicaliseerden (DM 14/3). Men zal er inzetten op hun disengagement. Voor het overige zal men degenen die nog niet zover zijn...
Vandaag (18 maart) start de behandeling van de dataretentiewet voor het Grondwettelijk Hof. Deze wet verplicht telecom- en internetbedrijven alle communicatiegegevens van alle Belgen gedurende...
AGENDA
11
APR
2015
Landloperskapel, Kapelstraat te Merksplas
03
MEI
2015
BOZAR - Ravensteinstraat 23, 1000 Bruxelles
3 mei 2015 14u-21u
Wil je onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit.
Aan (E-mail adres)


Van (E-mail adres)


Bericht