home | archief | Big Brother Award voor gulzige apps en het screenen van scholen op sporen van radicalisering
16 oktober 2015
Permalink Afdrukken Delen op Facebook Delen op Twitter Mail een vriend

Big Brother Award voor gulzige apps en het screenen van scholen op sporen van radicalisering

Op 15 oktober werden de Big Brother Awards uitgereikt, in de Brusselse KVS.  Met de Big Brother Awards worden jaarlijks de grootste privacyschenders “beloond”. Een maand lang kon er gestemd worden via de website www.bigbrotherawards.be. Op deze 5de editie stemde het publiek de gulzige data apps naar de overwinning. De professionele vakjury koos voor het screenen door scholen naar sporen van radicalisering en gaf daarmee een duidelijk sensibiliserend signaal.

De publieksprijs ging naar de gulzige data apps. De Orde van Vlaamse Balies, die de nominatie mee ondersteunde, nam de apps op de korrel omwille van hun massale gegevensverzameling, hun vaak ondoorzichtig privacybeleid en de lakse houding van de consument t.a.v. die gegevensverzameling. “Apps kennen u en weet waar u zich bevindt. Het privacybeleid is vaak weinig transparant over de redenen en de wijze waarop zoveel persoonsgegevens worden ingewonnen. En gebruikers zijn er zich te weinig van bewust of nemen het gewoon niet ernstig”, klinkt het. Het publiek geeft nu te kennen dat ze zich wel degelijk zorgen maakt over de omvattende graaicultuur van de data-apps.

De juryprijs werd er dit jaar eentje met een duidelijk sensibiliserend signaal: de tendens waarbij scholen steeds meer geneigd zijn om leerlingen te screenen, ook online, op zoek naar sporen van radicalisering, genomineerd door de Kinderrechtencoalitie. “Dit fenomeen neigt naar sociale surveillance. Wat we zien is dat gebruik wordt gemaakt van bestaande technologieën – die maatschappelijk gedragen zijn – om deze aan te wenden op een wijze die totaal over de schreef gaat van wat acceptabel is. Bovendien heiligt het doel de middelen niet. Er is sprake van een serieuze inbreuk op vertrouwen tussen school en leerling”, aldus de jury. Zonder hierbij specifiek één school te willen viseren, wordt vooral de problematiek aangeklaagd. “Het is een goed voorbeeld van hoe een school te ver kan gaan in een gegeven klimaat. Zonder te veroordelen willen we met de award eerder waarschuwen voor iets wat wij zien gebeuren. Er heerst vandaag een klimaat waarin bepaalde groepen worden geviseerd. Terwijl de idee eerder moet zijn: vertrek van vertrouwen en ga niet preventief op zoek naar sporen van radicalisering. Als je angst en achterdocht creëert bestaat het gevaar dat kinderen dit gaan zien als een basiswaarde.”

De Big Brother Awards is een organisatie van Liga voor Mensenrechten, in samenwerking met de Kinderrechtencoalitie, Orde van Vlaamse Balies, Vlaamse Vereniging van Journalisten, Ligue des Droits de l'Homme, European Digital Rights, datapanik.org, Mediawijsheid en de Koninklijke Vlaamse Stadsschouwburg.

Aan (E-mail adres)


Van (E-mail adres)


Bericht