home | archief | Big Brother Awards 2016
14 september 2016
Permalink Afdrukken Delen op Facebook Delen op Twitter Mail een vriend

Big Brother Awards 2016

Big Brother Awards 2016

Big Brother? Zo 1984?! Helaas niet. Het recht op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, een fundamenteel mensenrecht, staat meer en meer onder druk getuige de steeds drastischere anti-terreurmaatregelen, constante monitoring van ons doen en laten door overheid en bedrijven, populaire maar datavretende apps, … . Kortom, met of zonder onze goedkeuring, en met of zonder ons medeweten, verzamelen overheden en bedrijven steeds meer persoonlijke informatie van ons. Willen we dat de overheid en bedrijven precies weten wat we eten,  hoe we stemmen, wat onze (soms gênante) hobby’s zijn, en wellicht zelfs wat we op de wc doen?

Wij niet! Naar jaarlijkse gewoonte reikt de Liga voor Mensenrechten daarom samen met haar partners op 6 oktober de Big Brother Awards uit. Wie wint de oneervolle titel van grofste privacy-schender van het jaar? Jij bepaalt het.

Op welke van de volgende vier genomineerden stem jij?

 • De dataretentiewet 2.0 (genomineerd door Progress Lawyers Network)
  Sinds 4 mei 2016 is er een nieuwe dataretentiewet. Providers en telecommaatschappijen zijn voortaan verplicht al onze communicatiegegevens te bewaren voor het geval het gerecht of de staatsveiligheid erom vragen. Vorig jaar heeft het grondwettelijk hof een gelijkaardige wet echter vernietigd. De huidige wet zet nog steeds onze persoonlijke communicatie op de tocht, en maakt van iedere burger een verdachte.
 • Facebook 007: spionage op zijn best (genomineerd door EDRi)
  Facebook volgt je waar je ook gaat, ingelogd of niet, via de eigen pagina’s maar ook via ‘like’ buttons op andere sites, en via andere apps zoals WhatsApp. Big Brother²! Daarnaast blijk je voor het aanpassen van je standaardinstellingen een expert te moeten zijn; het vereist onmogelijk veel tijd en kennis.
 • No cash, no privacy? (genomineerd door Datapanik)
  Cash wordt meer en meer uitgebannen, zonder dat daar anonieme alternatieven voor in de plaats komen. Met het verdwijnen van biljetten en munten, verdwijnt ook onze privacy en krijgen banken – en straks ook bedrijven en overheden - toegang tot onze hele levenswandel.
 • Horen, zien en zwijgen over strafonderzoeken? (genomineerd door de Vlaamse Vereniging van Journalisten)
  Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft al herhaaldelijk beslist dat pers en publiek kennis moeten kunnen nemen van (belangrijke) strafonderzoeken, toch wil men in België het doorgeven van informatie over een strafonderzoek zelfs strenger bestraffen. Wordt burgerlijke onwetendheid de standaard?

Waarom worden deze kandidaten precies geviseerd? Omdat: The devil is in the default- Standaardinstellingen: Moeten we ons daar zorgen over maken? Het is immers o zo eenvoudig om bij die optie ‘akkoord’ aan te vinken. Wat blijkt nu? Apps, besturingssystemen, zoekmachines, smartphones, allerhande betaaltools, … gebruiken, of eerder misbruiken, standaardinstellingen om tal van informatie van ons als gebruiker te verzamelen, te delen en te bewaren.

Onze privacy moet steevast wijken voor het (commerciële) belang van deze organisaties. De vraag is echter wat we kenbaar willen maken, hoe, en aan wie. Op de BBA editie van 2015 gaf het publiek reeds aan dat ze zich zorgen maakt over de data die via de gulzige apps verzameld worden. Met de Big Brother Award editie 2016 willen we verder ingaan op dit thema en iedereen bewust maken van de gevaren van het “eenvoudig” accepteren van de standaard instellingen.

Stem!

Vind jij jezelf ook meer waard dan 'de standaard'? Laat dit dan ook gelden voor je instellingen!

Vooraleer je naar je smartphone grijpt om je instellingen te bestuderen, surf naar bigbrotherawards.be en breng je stem uit op één van de vier kandidaten! Pas wanneer wij als gebruikers zeggen dat we het niet pikken zal er iets veranderen.

Save the date

Wil je meer weten over Big Brother en de vier genomineerden? Debatteer dan mee op 6 oktober met experten ter zake.

 • Waar? Koninklijke Vlaamse Schouwburg, TOPzaal
 • Wanneer? De deuren openen om 19u. Rond 22 uur ronden we af met een drankje
 • Schrijf je hier in (Alleen door je tijdig in te schrijven ben je verzekerd van een toegangsplaats)
 • Zie hier het programma met alle genomineerden
Aan (E-mail adres)


Van (E-mail adres)


Bericht